Empatia

Ser capaços de comprendre a l’altre i de posar-se en el lloc de l’altre i fer-ho de manera sincera i humana és el que normalment anomenem tenir empatia. I voldria remarcar això de fer-ho de manera sincera i humana perquè empatitzar no consisteix en conèixer i aplicar de manera formal i protocolària una sèrie de tècniques per a relacionar-nos millor amb els altres, o el que seria nefast, per a prendre el pel a la gent i treure benefici o dit col·loquialment per “vendre la moto” als que tenim al costat.

Posar-se al lloc de l’altre, experimentar el seu punt de vista i els seus sentiments ens obre la ment i ens l’enriqueix. No tots tenim els mateixos paràmetres, ni el mateix punt de partida, ni la mateixa escala de valors. Conèixer i entendre els de l’altre i la seva forma de veure i valorar les coses ens pot aportar molt i ens pot engrandir el cor.

Aquesta actitud amb els que tenim al davant farà més petites les diferències i les distàncies, i ens permetrà entendre millor i respondre de manera més adequada a les diverses situacions en les que ens podem trobar.

Per ajudar-nos a fer-ho ens podem fer algunes preguntes que no hauríem de respondre impulsivament, sinó que les hauríem de pensar una mica: com és que aquesta persona actua o pensa d’aquesta manera? Quins motius té per a fer-ho? Què faria jo si m’hagués trobat en les seves circumstàncies? Com el tractaria si fos amic meu?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s