Una dignitat que no és negociable

965planeta_Azul1-624x468La modernitat posa al centre l’ésser humà, l’individu, que s’afirma a si mateix sense necessitat de ningú més per establir-se com a mesura de totes les coses. És cert que la persona, com a tal, posseeix una dignitat que no és negociable. És veritat que els totalitarismes només són possibles allí on l’ésser humà no és respectat. La modernitat té tota la raó de subratllar el valor de la persona, però aquest valor sovint queda limitat a l’individu, al marge dels altres o fins i tot contra els altres.

L’afirmació absoluta de l’individu porta a l’individualisme, una manera de situar-se en el món, en la qual l’afirmació d’un mateix es converteix en objectiu i mètode, on el “jo” difícilment fa cas de les veus que li arriben.

Aquesta atenció constant per un mateix, la referència permanent al propi món, va endurint i obscurint el cor. Les finestres es tanquen progressivament i augmenta el risc de caure en el buit i en la tristesa.

Cert que es busquen antídots contra el mal de l’ànima, i la psicologia s’erigeix en la mestressa que ho pot resoldre tot. Tanmateix, retorna el vell aforisme de Hobbes (“l’home és un llop per a l’home”), circumscrit ara a un mateix: el llop no és fora, sinó dins l’esperit de cadascú. La persona es troba incòmoda, es torna estranya, fins i tot arriba a ser enemiga d’ella mateixa. L’home té el llop a dintre d’ell.

L’explicació del que passa va més enllà d’una anàlisi dels mecanismes interns de satisfacció i compensació de la persona; no n’hi ha prou de comprendre les pulsions i els desigs ocults, les emocions no expressades i els traumes sense aflorar (ARMAND PUIG i FRANCESC TORRALBA, La felicitat).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s