Desposseir-se i descentrar-se

noticias_corazon-copia“La felicitat plena no és, doncs, solament fruit d’un caràcter alegre, d’un temperament optimista, de la vitalitat o de la confiança en la vida. No és, tampoc, cosa de temperament. La felicitat és compatible amb les penes i les preocupacions, però se situa sempre en l’esfera de la relació amb l’altre.

La felicitat es relaciona directament amb l’experiència d’estimar, ja sigui en un sentit actiu o en un sentit passiu, i estimar sempre és un moviment de despossessió i de descentrament. Estimar consisteix a deixar de posseir-se a si mateix, per ser posseït per l’altre, i també significa abandonar el jo com a centre del propi pensament per posar-hi l’altre. La mare que estima el seu fill té com a centre el fill i es desposseeix de si mateixa a favor del fill.

L’amor de possessió no és desinteressat, sinó que, en el fons, és l’amor cap a un mateix, ja que retorna cap al subjecte del qual parteix. L’amor de possessió dibuixa, doncs, una figura circular, perquè emergeix del jo i torna cap al jo; mentre que l’amor de donació trenca el cercle i és un desig que va del jo cap a l’altre. (…)

Tant l’amistat com l’amor exigeixen la capacitat de desposseir-se, de descentrar-se per a l’altre i a favor de l’altre. Estimar significa, en part, deixar de posseir-se a si mateix, per obrir el propi ésser a l’altre i regalar-l’hi; però també implica deixar de considerar-se el centre, per saber-se posar en la perifèria, en els marges, i situar en el centre de la pròpia vida l’altre: l’espòs/a, fill/a, pare/mare, amic/ga” (ARMAND PUIG i FRANCESC TORRALBA, La felicitat).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s