Posseir, acumular, tenir o ser

poseer“Amb massa freqüència, es relaciona l’estat de la felicitat amb els verbs posseir i acumular. Imaginem que un home que posseeix molts béns, que té moltes propietats i objectes al seu abast, serà feliç, mentre que associem la pobresa del tenir amb la desgràcia o la infelicitat. I no obstant això, l’experiència de la vida ens mostra que hi ha homes molt desgraciats que posseeixen molts béns i, d’altra banda, homes molt feliços que porten una vida molt sòbria. El vell Sèneca, en una de les seves oportunes meditacions filosòfiques, afirma que el qui acumula béns i augmenta el patrimoni esdevé més dependent i té més servituds que l’home pobre. (…)

En la mentalitat actual, el verb tenir ocupa un lloc d’honor en el discurs sobre la felicitat. Creiem, absurdament que, si posseïm el que l’altre té, serem feliços o, si més no, més feliços que ara. Ja fa dècades que Erich Fromm va contraposar la cultura del tenir a la cultura del ser i va mostrar, des de tesis freudianomarxistes, que la persecució unidimensional del tenir, del posseir i d’acumular no tan sols no conduïa a la felicitat, sinó a tot el contrari, a la destrucció de l’home i de la societat. Gabriel Marcel, des d’una altra perspectiva filosòfica, la del personalisme comunitarista, també contraposa les dues lògiques, la del  ser (être) i la del tenir (avoir) i aposta decididament per la lògica del ser.

No hi ha dubte que, tal com estan organitzades les nostres societats, cal tenir béns per a poder desenvolupar dignament la pròpia vida, i és bo utilitzar objectes per a fer més còmoda l’existència, però els objectes tenen un valor secundari en la vida humana, estan al servei de la persona i no a l’inrevés” (ARMAND PUIG i FRANCESC TORRALBA, La felicitat).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s