Reedició de l’article “Ara i aquí. Carpe diem!”

poetas muertos

Amb motiu de la mort de l’actor Robin Williams reeditem el següent article:

El club de los poetas muertos” és una altra d’aquelles pel·lícules que ajuden a pensar i a qüestionar-se coses. Ara reflexionem sobre la importància de “l’aquí” i “l’ara”; i sobre aprofitar el moment present per viure’l amb intensitat i amb profunditat.

Recordo l’escena de la primera classe del professor Keating. Entra a classe xiulant i surt per la porta del darrera davant l’atònita mirada dels seus alumnes. Llavors els crida perquè surtin i els posa al davant d’una vitrina amb trofeus i fotografies d’antics alumnes d’aquella prestigiosa escola anglesa. Allà reciten la primera estrofa de la pàgina 542 de llibre d’himnes: “Coged las rosas mientras podáis, veloz el tiempo vuela, la misma flor que hoy admiráis, mañana estará muerta“. I el professor comença a reflexionar sobre l’expressió llatina d’aquest sentiment: “Carpe diem“.

“Aprofita el moment, agafeu les roses mentre pugueu…” Per què l’autor utilitza aquesta expressió? Per què té pressa? No, sinó que ho fa perquè tots serem menjar dels cucs; i tard o d’hora un dia deixarem de respirar, ens refredarem i morirem.

Llavors el professor Keating els convida a apropar-se a la vitrina i examinar les cares del passat en les fotografies d’antics il·lustres alumnes de l’escola i els diu: “no són massa diferents a les del present, porten pentinats semblants, són joves, tot els hi va bé, se senten cridats a grans empreses, etc. Però tots estan morts, tanmateix si ens fixem bé i parem bé l’orella podrem sentir com ens xiuxiuegen el seu llegat més important: Caaaarpe! Caaaarpe! Carpe diem! Aprofiteu el moment, feu que la vostra vida sigui extraordinària”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s